Geografisch thema

Lijsterstraat

ID: 15813   URI: https://id.erfgoed.net/themas/15813

Beschrijving

Korte, rechte landweg tussen de Brugsestraat en de Kruishillestraat. De naam is wellicht afkomstig van de zogenaamd "LIJSTERHOEVE" (nummer 1) zie houten opschrift.

De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgezoomd met bomen en met een tweetal omhaagde hoeves. Staat op de Atlas der Buurtwegen (1844) weergegeven als Chemin n° 12, "Lijstersstraet. Chemin de la ferme Adriaen, Pierre, au chemin dit Kruyshillestraet". Vormt vóór de aanleg in 1854 van de Brugsestraat het zuiddeel van de oostelijke aftakking van de Hollevoordestraat. De hoeve van Pieter Adriaens waarvan sprake op de Atlas is vermoedelijk Hollevoordestraat nummer 5.

Verspreide bewoning, de situatie zoals te zien op de Atlas is tot op heden grotendeels ongewijzigd gebleven. De "LIJSTERHOEVE" heeft een nieuw woonhuis met enkele bewaarde, doch verbouwde landgebouwen. Voorts enkele lage landarbeiderswoningen (zie nummers 2 en 3) met oudste bebouwing teruggaand tot de eerste helft van de 19de eeuw. Het dwars op de straat georiënteerde huis, nummer 6, dateert, voortgaande op oude kaarten, van circa 1900.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2010


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Is deel van
    Zedelgem