Oude Kaai

Beschrijving

Straat met krom tracé, corresponderend met de ten noorden gelegen kanaalkom, de zogenaamde "Oude Kom" ter hoogte van brug I (Koningin Elisabethlei/Castelein).

Hier eindigde het eerste deel van het huidige kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, gegraven in 1846. Pas zeventien jaar later werd het kanaal doorgetrokken tot Schoten en verbonden met Antwerpen (zie Nieuwe Kaai). Dergelijke plaatsen waren, omwille van de specifieke transportvoordelen, bestemd voor industrievestiging.

Aanvankelijk fungeerde de kom als binnenhaven voor de aanvoer van grondstoffen vanuit het Luikse onder meer ter verbetering van de Kempense zure gronden.

Oorspronkelijke brug vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog; huidige ophaalbrug, vermoedelijk uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

• DE KOK H. & VAN AUTENBOER E., Turnhout Groei van een stad, Turnhout, 1983, p. 273.
  • JANSEN J.E., Turnhout in het verleden en het heden, 2 dln., Brussel, 1978, p. 40-41.
  • SLEGERS J., Vaart en Statie. 150 jaar kanaal. 100 jaar station te Turnhout tentoonstellingsbrochure), Turnhout, 1996., p. 5-10.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle