Geografisch thema

Rusthuislaan

ID: 15826   URI: https://id.erfgoed.net/themas/15826

Beschrijving

Korte, bijna rechte straat tussen de Groenestraat en de Tulpenlaan, parallel met het verloop van de Schattingbeek. De straat maakt deel uit van een verkaveling, ingezet op het eind van de jaren 1960, ten westen van het Sport- en Cultureel Centrum De Groene Meersen (zie Stadionlaan). De recent aangelegde weg volgt gedeeltelijk het tracé van de voetweg op de Atlas der Buurtwegen (1844) beschreven als Sentier n° 30, "Arentwegel. Sentier de Zedelghem au cabaret dit l'Aigle d'or longeant la chaussée de Bruges à Thourout".

Straat met belangrijke socio-pedagogische functie. Het kinderdagverblijf "'t Lijsternestje" (nummer 9) is, zie fundatiesteen, ingehuldigd op "16 MEI 1980", lage gele baksteenbouw ontworpen door "CHR. VANDER PLAETSE / BELLEGEM". De serviceflats, nummer 11, zijn opgericht (voor 1981) door de Interbrugse Maatschappij voor Huisvesting, vanaf 1996 installeert het O.C.M.W. van Zedelgem er het Dienstencentrum "DE VARENS".

Voorts recente woningen die bij de verkaveling horen.

  • COUDENYS C., MADOU B., Sociaal bewogen, in LEROY P.J. (ed.), Vier maal een is vijf. Terugblik op 25 jaar fusiegemeente Zedelgem, Zedelgem, 2003, p. 37-51.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2010


Relaties