Geografisch thema

't Wulveke

ID
15835
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15835

Beschrijving

Doodlopende landweg vanaf de Hollevoordestraat, overgaand in een aarden weg en uitgevend op de nummers 7, 8 en 10. In de oorspronkelijke kadastrale legger komen Wulvekens kerkhof en Potsdam en Wulvekens kerkhof als wijknaam voor. De herkomst van de naam is niet bekend.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de straat onderdeel van een weg die in hoek van 90° uitgeeft op de Torhoutsesteenweg. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) is de weg slechts als perceelsafscheiding traceerbaar. Op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) dan weer wel afgebeeld zie huidig.

Op de Ferrariskaart is geen bebouwing te zien, enkele vijvers aan noordzijde en aan de zuidkant palend aan weilanden en akkers.

Landelijke, verspreide bewoning. Oudste bebouwing teruggaand tot de 19de eeuw zie de voormalige hoeve nummer 8, heden grondig gerenoveerd als woning.


Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Tweewoonst

  • Is deel van
    Zedelgem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: 't Wulveke [online], https://id.erfgoed.net/themas/15835 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.