De straat loopt vanaf de Diksmuidse Heirweg naar het *"Vloethemveld" en terug waarbij het noordelijke wegdeel het tracé van de vroegere spoorlijn volgt. Twee rechte straatdelen, het zuidelijke stuk loopt een eindje verder dood op het domein van het *"Vloethemveld", beschermd als landschap bij M.B. van 09/06/1995. In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) opgenomen als ankerplaats met er rond een gelijknamige relictzone die zich uitstrekt tot op de fusiegemeenten Jabbeke en Ichtegem.
Het historische veldgebied maakt deel uit van het Bulskampveld (zie Beernem). Vanwege de watervloed, stromend vanaf de hoger gelegen Diksmuidse Heirweg naar het lager gelegen veld, ontstaat de naam Vloethemveld.
De weinige bebouwing bestaat uit een hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, maar met vernieuwd woonhuis (nummer 11). Nummers 1-10 zijn tien militaire arbeiderswoningen met voortuintjes, opgericht op grond door het leger aangekocht in 1924 en opgetrokken in gele baksteen onder zadel- en mansardedaken (mechanische pannen). Geheel van twee bouwlagen, bestaande uit een middenvleugel, geflankeerd door twee vooruitspringende blokken. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)