Parklaan

Beschrijving

Maakt deel uit van de stadsring namelijk het gedeelte ten zuiden en ten zuidoosten van de stadskern, tussen de Steenweg op Gierle en de Steenweg op Mol.

De aanleg van deze ringlaan, bedoeld om het doorgaand verkeer uit de stad te houden en een barrière te vormen tegen de lintbebouwing langs de uitvalswegen, kadert in een omvangrijk richtplan voor de uitbreiding van Turnhout uit eind de jaren 1930 naar ontwerp van J. Ritzen met toepassing van een systematische zonering: wegens de wegkwijnende natuur in het groeiende stedelijk weefsel, tevens een zone voor een stadspark voorzien namelijk buiten de bebouwing, in de natuur en langs de zuidelijke rand van de stad. De aanwezigheid van de Aa was een bijkomend voordeel. Dit "revolutionair" plan werd echter nooit goedgekeurd. Enkel een groot gedeelte van de ringlaan en het park met aanhorigheden werden gerealiseerd.

Het stadspark fungeert als sportcentrum (tennispleinen, zwembad, athletiekpiste,...) en recreatiegebied (park met dreven, vijver, de Aa, rozenperken, graspleinen...): de verschillende accomodaties (taverne, kleedhokjes, sanitair,...) zijn ondergebracht in eenvoudige bakstenen volumes van één bouwl. met schild- en zadeldaken (Vlaamse pannen) met regionalistische inslag; op een kruispunt van dreven staat het monumentaal Pro Patriamonument uit 1956 naar ontwerp van beeldhouwer R. Cornelissen (Turnhout).

Naar de Steenweg op Gierle toe beeldbepalende, grootschalige gebouwen uit de 20ste eeuw onder andere bedrijven, banken, het Sint-Elisabethziekenhuis met in de kapel bewaard orgel van A.F. van Peteghem (Gent) uit 1776, gewijzigd in de 19de eeuw, hersteld in 1968 door B. Pels-D'Hondt...; in oostelijke richting alternerend met een residentiële woningbouw, getypeerd door villa's uit de tweede helft van de 20ste eeuw overwegend in een banale, traditionele stijl, sommige met een geslaagde, hedendaagse vormgeving, onder meer nummer 148 moderne woning met atelier, gebouwd in 1993 naar ontwerp van L. Vanhout.

• DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout. Architectuur van 1895 tot 1995. Zellik, 1995, p. 14-15.
  • SCHELLEKENS J., Turnhout de hoofdstad van de Kempen, Amsterdam, 1949, p. 141.