Bekegemsestraat

Beschrijving

Bochtige, landelijke weg tussen de Noordstraat en Zeeweg Noord. Maakt met noordwestelijk verloop via de Zeeweg Noord verbinding met de gemeente Bekegem (zie Ichtegem). In de ommeloper van 1696 is er sprake van de Oudenburgweg. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) een bedieningsweg beschreven als Chemin n° 18, "Oudenburgweg. Servitude van de Herberg de Kruisstraet over de Noordstraet naer het einde van den Zeeweg".

Op de Atlas met schaarse hoevebouw, heden nagenoeg dezelfde situatie. Nummer 4 is een hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf op de hoek met de Dwarsstraat. De bebouwing gaat al terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830). Circa 1910 wordt de woning vergroot en ondergaan de landgebouwen wijzigingen, het woonhuis wordt circa 1930 vervangen.

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat ten zuiden van de Dwarsstraat loopt door de relictzone "Plateau van Wijnendale en Aartrijke".

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1911/3, 1930/5.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien