Boterweg

Beschrijving

Bochtige, landelijke weg tussen de Noordstraat en Zeeweg Noord gelegen in de noordwesthoek van Aartrijke. De weg kruist de Bekegembeek.

In een legger van 1624 vermeld als "Eerneghemschen Brugghewech". Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) aangeduid als een bedieningsweg beschreven als Chemin n° 17, "Eerneghem Boterweg. Servitude van het einde van den Zeeweg naer de Provintialen steenweg van Jabbeke". Ook nog "Ouden Eerneghemschen boterweg" genoemd.

Op de Atlas met schaarse hoevebouw, ongeveer zie huidig. In een bocht van de weg staat de kapel "Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen" gelegen aan een weide.

• POLLET J., Bijdragen tot de geschiedenis van Aartrijke (898-1740), Zedelgem, 1982, p. 73.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien