Ieperstraat

Beschrijving

De Ieperstraat is een korte, rechte straat aan de rand van het Zuid, tegen de Singel aan. De Ieperstraat verbindt de Montigny- met de Brusselstraat. De straat maakt deel uit van het verkavelingsplan van het Zuid, opgemaakt in 1875, en kreeg in 1876 de naam Coburgstraat. In 1919 besliste het College van Burgemeester en Schepenen een aantal straatnaamwijzigingen door te voeren ter ere van de "gemeenten welke het meest geleden hebben door den inval der Duitschers in België". Twee straten die herdoopt worden liggen op het Zuid, namelijk de Ieperstraat en de Dendermondestraat, die voordien de Saksenstraat was genoemd. De vroegere namen van deze straten verwezen naar de families gelinkt aan het Belgische koningshuis.

De zuidelijke kant van de Ieperstraat wordt volledig ingenomen door de gebouwen van de Biscuiterie Parein, hier gevestigd sinds 1895. De andere zijde van de straat is bebouwd met bescheiden rijwoningen, waarvan de meeste gevels dateren van na de Tweede Wereldoorlog. De oorspronkelijke eind-19de-eeuwse bebouwing verdween grotendeels door de val van een V-bom in de straat op 2 november 1944. De enige bewaarde eind-19de-eeuwse woning is een ontwerp van J. De Weerdt op nummer 36 en is een representatief voorbeeld van de oorspronkelijke huizen in de straat: bescheiden stadswoningen van doorgaans twee traveeën en twee bouwlagen met een neoclassicistische gevels. Bij de herstellingen of heropbouw van de geteisterde woningen werd vaak gekozen voor kleine appartementsgebouwen met een modernistisch getinte gevel zoals nummers 12 tot 16.

• Stadsarchief Antwerpen, Straatnaamdossiers, 353 # 442.