Geografisch thema

de Maerestraat

ID
15847
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15847

Beschrijving

Rechte verbindingsweg tussen de Aartrijksestraat en Zeeweg Zuid in de zuidhoek van Aartrijke. Genoemd naar de adellijke familie de Maere, kasteelheren van het "kasteel d'Aertrycke" (zie Torhout) dat tot aan een grenswijziging in het kader van de gemeentefusies in 1977 op het grondgebied van Aartrijke ligt.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier in de omgeving bos- en veldgebied aangeduid.

De straat is circa 1891 aangelegd en volgt het tracé van een voetweg aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) als "Bezondere weg".

Schaarse, landelijke bewoning getypeerd door landarbeiderswoningen teruggaand tot het begin van de 19de eeuw (nummer 8, nummer 14) of van latere datum (nummer 12). De zuidkant van de weg paalt eerst aan een KMO-zone en op de hoek met de Hoge Rokersstraat aan een bos.

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat gedeeltelijk loopt door de relictzone "Vallei van de Moubeek", waarbinnen de Moubeek als lijnrelict opgenomen is.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1891/12.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Tweewoonst

  • Is deel van
    Aartrijke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: de Maerestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15847 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.