Dwarsstraat

Licht bochtige weg tussen de Noordstraat en de Ichtegemsestraat.

Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgezoomd met bomen, met schaarse bebouwing. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) maakt de straat samen met een stuk van de huidige Krinkelweg en Zabekestraat deel uit van een langere weg beschreven als Chemin n° 9, "Noordstraet. Weg van den Zeeweg naer het einde van den Brugschen heirweg". Ten zuiden van de weg vertrekt een voetweg beschreven als Chemin n° 32, "Hooge Noenwegel. Voetweg van de Herberg de Kruisstraet naer de Noordstraet". Circa 1893 wordt de straat verbreed en verhard en "Steenweg van Ichtegem naar Jabbeke" genoemd.

Van oudsher schaarse, landelijke bebouwing onder meer bestaande uit enkele hoeves eventueel opklimmend tot de 18de eeuw (nummer 5).

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat nagenoeg volledig loopt door de relictzone "Plateau van Wijnendale en Aartrijke".

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1893/9.
  • SIMAEY W., Oorlogsherinneringen uit Aartrijke (1940-1945), in Artiriacum. Tijdschrift van de Heemkundige Kring Ambacht Aertrijcke, jg. 23, nr. 1, 2000, p. 22-24.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien