Geografisch thema

Faliestraat (Aartrijke)

ID
15852
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15852

Beschrijving

Lange landweg die vertrekt vanuit de dorpskern van Zedelgem vanaf de Sint-Laurentiusstraat en zuidwaarts aansluit bij de Moubekestraat. De straat maakt een wijde bocht van noord naar zuid. Het meest westelijke deel loopt kort op grondgebied Aartrijke en volgt verder de grens met Aartrijke. Enkele doodlopende straatdelen ten oosten en westen van de bocht. De straat kruist - van noord naar zuid - de Potsdambeek/Plaatsebeek en de Scheibeek.

De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente. Volgens De Flou dateert de oudste gekende vermelding van de "Failliestraat" van 1623, in de ommeloper van 1674 staat de straat nog steeds bekend onder deze naam en is er tevens sprake van een "Faliebosch" en een "Failliestuk" in Zedelgem. Op een figuratieve kaart (circa 1782) van de weg vanaf de herberg "De Blauwe Kroon" tot aan de herberg "Zuidwege" staat het begin van de Faliestraat afgebeeld, aangeduid als "de paeillestrate". Is op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode aangeduid als "chemin de aertrijck ou de la folie". Staat op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) als Chemin n° 6, "Failliestraet. Chemin de Zedelghem à Aertrycke".

Op de Ferrariskaart (1770-1778) is de weg afgezoomd met bomen en schaarse bebouwing bestaande uit verspreide hoeves (nummer 100). Ook ter hoogte van nummer 117 (grondgebied Aartrijke, op de grens met Zedelgem) is bebouwing afgebeeld, maar deze wordt circa 1926 vervangen door een nieuwe woning aan de straat. In 1931 worden achter de woning - op grondgebied Zedelgem - een landgebouw en maalderij opgetrokken.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1926/29, 1931/31.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen, nr. 1607: Kaartboek met kadastrale kaarten (Napoleontische periode) van Jabbeke, Sint-Michiels, Sint-Andries, Snellegem, Varsenare, Zerkegem en Zedelgem, 1808-1810.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen van de Watering van Blankenberge, nr. 1449: Kaart van de weg lopende van de steenweg op Torhout gelegen te Zedelgem, aan de herberg Zuidwege, tot aan de herberg de Blauwe Kroon, circa 1782.
  • CAPPON G., De ommelooper der prochie van Zedelgem. Pieter Lust, landmeter, Zedelgem, 1996.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1925, Deel I, kolom 457; Deel IV, kolom 137, 138.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve 't Perdekotje

  • Omvat
    Pachthoeve

  • Is deel van
    Aartrijke

  • Is gerelateerd aan
    Faliestraat (Zedelgem)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Faliestraat (Aartrijke) [online], https://id.erfgoed.net/themas/15852 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.