Geografisch thema

Hoge Rokersstraat

ID
15853
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15853

Beschrijving

Bochtige weg in de zuidhoek van Aartrijke, loopt in een hoek van 90° van en naar de Aartrijksestraat. In zuidelijke richting kruist de straat de Moubeek, met een duidelijke afdalend verloop naar de Moubeekvallei en met een betonnen overbrugging. Ten noorden van de beek en parallel er mee loopt een eikendreef in de richting van het "kasteel d'Aertrycke" van de adellijke familie de Maere (zie Torhout), dat tot de gemeentefusie in 1977 op het grondgebied van Aartrijke gelegen is.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat in deze omgeving onontgonnen bos- en veldgebied zonder wegen aangeduid. De straat volgt in grote mate de voetweg zoals aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) als Chemin n° 22, "Thouroutwegel. Voetweg van Aetrycke naer Thourout". Vanaf de meest noordelijke bocht liep de voetweg oorspronkelijk verder noordwaarts in de richting van het dorp.

Van oudsher verspreide bebouwing zoals te zien op de Atlas, onder meer enkele hoeves met gebouwen uit de 20ste eeuw (nummer 3). Voorts landelijke bewoning met onder meer de cottage nummer 26, gelegen in een ruime tuin.

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat gedeeltelijk loopt door de relictzone "Vallei van de Moubeek", waarbinnen de Moubeek als lijnrelict opgenomen is.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoge Rokersstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15853 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.