Moerletestraat

Beschrijving

Korte, doodlopende landweg vertrekkend van de Noordstraat, als dreef uitgevend op akkers, weilanden en bosgebied. Loopt parallel met de Moerletebeek.

Schaarse, landelijke bebouwing. De woning nummer 4 ligt achterin langs een aarden weg, uitgevend op een bos. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier al bebouwing aangeduid. Het kadaster registreert in 1864 het opsplitsen van de woning. In 1905 gedeeltelijke reconstructie en terug samenvoegen tot een geheel. Vóór 1932 wordt het woonhuis nog eens uitgebreid en de twee kleine landgebouwen opgetrokken.

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat in de relictzone "Vloethemveld" ligt.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1864/20, 1906/3, 1941/25.
  • JANSSENS D., Het Cattepleyn of Toveresseplein te Aartrijke, in Artiriacum. Tijdschrift van de heemkundige kring Ambacht Aertrijcke, jg. 24, nr. 1, 2001, p. 18-19.
  • NAERT A., Aartrijke in de Romeinse periode: een nieuwe visie, in Noortover – A: driemaandelijks tijdschrift met archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, genealogie, heraldiek, letterkunde, kunst over Aartrijke, Loppem, Veldegem, Zedelgem, jg. 6, nr. 1, 1993/94, p. 21-25, nummer 2, p. 27-31.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien