P. Mervilliestraat

Beschrijving

Korte straat in de dorpskern van Aartrijke met geknikt verloop tussen de Brugsestraat en de Professor Nelisstraat.

Het eerste wegdeel, van de Brugsestraat tot aan de Schoolstraat, is afgebeeld als "nieuwe straete" op een kaart (1778) van de dorpskern. Volgt het tracé van de voetweg op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) aangeduid als Chemin n° 27, "Molenwegel. Voetweg van den Westbilk naer den Molen in de Literveldstraet". Het tweede wegdeel volgt de oude trambedding van de tramlijn Brugge-Leke (tussen 1910 en 1951). Huidige straataanleg dateert van 1935. De straat wordt door de aanwezigheid van een klooster (zie nummer 8) tijdelijk Kloosterstraat genoemd. Vanaf 1977 veranderd in P. Mervilliestraat.

Woonstraat met huizen overwegend uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De straat wordt getypeerd door enkele panden oorspronkelijk met commerciële functie zie afgeschuinde hoektraveeën. Op de beide hoeken met de Schoolstraat enerzijds de lage woning nummer 4 uit het einde van de 19de eeuw maar sterk verbouwd. Anderzijds nummer 6 van circa 1900 getypeerd door I-balken met roosjes en bewaard schrijnwerk bij de vensters op de begane grond. Het parement van nummer 17 (jaren 1920) in oranje baksteen is verlevendigd met gele baksteen voor de doorlopende banden en strekken, bewaarde cartouche boven de deur en houten kroonlijst rustend op bogenfries en consoles. Nummers 13-15 dateert uit het interbellum, nummer 13 heeft nog het oorspronkelijke schrijnwerk met karakteristieke roedeverdeling in de bovenlichten.

Religieuze functie door de aanwezigheid van het klooster van de zusters van de Heilige Familie (zie nummer 8). Zorgfunctie ingevuld door het kinderdagverblijf "'t Kaboutertje" (nummer 11), geopend in 2006. Pedagogische functie met beeldbepalende aanwezigheid van een school (nummer 10, zie Schoolstraat nummer 19) gelegen in de blok met de Schoolstraat.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1935/14, 1977/27.
  • NAERT U., "Den Tram" te Aartrijke, in Ledenblad heemkundige kring David Jonckheere, jg. 9, nr. 35, 1984, p. 84-92.
  • POLLET J., Bijdragen tot de geschiedenis van Aartrijke (1740-1814), Zedelgem, 1986, p. 20, p. 160-171.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien