Poorterijstraat

Beschrijving

Licht bochtige landweg in de zuidhoek van Aartrijke tussen de Kronemolenstraat op grondgebied Veldegem (zie Veldegem, Kronemolenstraat) en de grens met Torhout waar de weg als Hondestraat wordt verdergezet. Op de topografische kaart komt hier Poorterij als toponiem voor.

De straat staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778), de omgeving bestaat dan uit veldgebied. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) in gebruik als bedieningsstraat beschreven als Chemin n° 15, "Hondeweg. Servitudeweg van de Grensscheiding van Thourout naer de Baen van Thourout op Brugge langs het Gehucht den Roozenboom". Vanaf de weg vertrekken in noordelijke en zuidelijke richting enkele voetwegen.

Woonstraat met landelijke, meestal vrijstaande bebouwing. Hoevebouw waarvan de oudste opklimmen tot de tweede helft van de 19de eeuw (zie nummer 60, nummer 63). Bij nummer 34 is nog een oud schuurstalvolume bewaard. Voorts enkele lage woningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, meestal met aangepaste muuropeningen (nummer 5, nummer 5a, nummer 27, nummer 33, nummer 39). Uit het interbellum dateert het dwars geplaatste huis, nummer 69, met puntgevel en opvallende geblokte korfboogvormige strekken.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien