Licht bochtige straat in de zuidhoek van Aartrijke en gedeeltelijk de grens vormend met de gemeente Ichtegem (zie Ichtegem). De straat is nu in noordelijke richting doodlopend maar maakte vroeger de verbinding met de Ichtegemsestraat. In zuidelijke richting wordt de straat op grondgebied Torhout verder gezet als Processieweg. In een ommeloper van 1695 is er sprake van de "Processiestraete daer Aertijcke en Ichteghem op scheet".
De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente. Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als verbindingsweg, afgezoomd met bomen, tussen de Ichtegemsestraat en de Steenstraat-Sparappelstraat op grondgebied Torhout (zie Torhout). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) nog slechts een tweederangsweg in gebruik als bedieningsstraat beschreven als Chemin n° 16, "Processieweg. Servitudeweg van de Herberg den Nachtegael naer de gene genaemd den Sperappel".
Landweg met van oudsher verspreide bewoning (nummer 9, nummer 13).
In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat loopt door de relictzone "Plateau van Wijnendale en Aartrijke".
Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
POLLET J., Enkele gegevens over 'Noortover' in Aartrijke en zijn bewoners anno 1695, in Noortover: driemaandelijks tijdschrift met archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, genealogie, heraldiek, letterkunde, kunst over Aartrijke, Bekegem, Eernegem, Ichtegem, Loppem, Veldegem, Zedelgem, jg. 2, nr. 3, 1989/90, p. 57.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)