Geografisch thema

Pieter De Nefstraat

ID
1587
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1587

Beschrijving

Oostelijke zijstraat van de Herentalsstraat; genoemd naar Pieter De Nef (1774-1844), gehuwd met de dochter van een Turnhoutse tijkbaas en stichter van het college dat in 1845 werd overgenomen door de jezuïeten.

Straat geopend in 1936 op de gronden van het Sint-Jozefcollege dat toen grotendeels naar het Stokt (zie Koningin Astridlaan) verhuisde; van dit uitgestrekt complex, eertijds reikend tot aan de Herentalsstraat, thans enkel de Lagere School (nummer 4) bewaard: L-vormig, bakstenen volume van twee tot drie bouwlagen onder plat dak; vleugel van drie bouwlagen opklimmend tot 1918; derde bouwlaag later toegevoegd (zie bouwnaad) en uitgebreid met aanpalende, haakse vleugel.

Voorts bebouwing overwegend uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis in art-decostijl

 • Omvat
  Dokterswoning

 • Omvat
  Dokterswoning

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing naar ontwerp van J.L. Stynen

 • Omvat
  Stadswoning

 • Is deel van
  Turnhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pieter De Nefstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/1587 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Turnhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.