Zabekestraat

Beschrijving

Landelijke weg met eerder recht verloop en meerdere aftakkingen, tussen de Krinkelweg tot aan de Diksmuidse Heirweg (zie Zedelgem), tevens de grens met Zedelgem. Ligt in het noorden van Aartrijke en loopt parallel met de Zabbeek.

Volgens een kaart van 1750 lag op de hoek van de eerste aftakking een driehoekig plein het "Cattepleyn" (vermeld in een legger van 1696) of "Toveresseplein" genoemd. Na heraanleg (vóór 1840) van de aftakking verdwijnt dit pleintje. De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente en staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgezoomd met bomen.

Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) maakt de straat samen met de Dwarsstraat en een stuk van de Krinkelweg deel uit van een langere weg beschreven als Chemin n° 9, "Noordstraet. Weg van den Zeeweg naer het einde van den Brugschen heirweg".

Van oudsher schaarse, landelijke bewoning zoals te zien op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas, heden gerenoveerd (nummer 17) of verbouwd (nummer 19). Enkele hoeves met vernieuwd woonhuis zoals nummer 23 zogenaamd "VLOETEMVELD" en nummer 20 waarvan het oude woonhuisje nog bewaard is.

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de ankerplaats "Vloethemveld" ten noorden aan de straat grenst en dat de straat loopt door de relictzone "Plateau van Wijnendale en Aartrijke".

• JANSSENS D., Het Cattepleyn of Toveresseplein te Aartrijke, in Artiriacum. Tijdschrift van de Heemkundige kring Ambacht Aertrijcke, jg. 24, nr. 1, 2001, p. 18-19.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien