Geografisch thema

Zeeweg Zuid

ID
15874
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15874

Beschrijving

Straat met een eerder recht tracé vanaf het kruispunt met de Steenstraat en Zeeweg Noord in zuidelijke richting gedeeltelijk de grens vormend met Torhout waar de straat als Zeeweg wordt verder gezet. Op het einde kruist de weg de Moubeek. Historisch is de Zeeweg een invalsweg naar Torhout en vormt voor de aanleg van de gekasseide weg Torhout-Wijnendale-Oostende (tweede stuk in 1775) de belangrijkste en kortste verbinding met de zee. Maakt samen met Zeeweg Noord deel uit van een Romeins diverticulum die Oudenburg met Doornik verbindt over Aartrijke, Torhout, Gits, Roeselare en Kortrijk. Te Aartrijke kruist de Zeeweg de Steenstraat, eveneens een Romeinse weg.

De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgezoomd met bome, met schaarse hoevebouw. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) samen met Zeeweg Noord deel uitmakend van Chemin n° 2, "Groote weg van Bekeghem naer Thourout passerende door de Gemeente Aertryce langs de Herberg de Dry Zwaluwen".

Landelijke straat gekarakteriseerd door verspreide hoevebouw waarvan enkele al staan aangeduid op de Ferrariskaart (zie nummer 3, nummer 29) en meestal toegankelijk via een lange oprit. Nummer 1 ligt op een steile helling met uitzicht op de vallei van de Ichtegembeek. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778), de huidige gebouwen (woonhuis en monumentale dwarsschuur) dateren wellicht uit de jaren 1870-1890 maar verkeren in leegstaande en verbouwde toestand. Opgetrokken in gele baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gecombineerd met rode baksteen voor de strekken en het siermetselwerk onder meer op de muurdammen. De twee ronde pijlers in Doornikse steen aan de erftoegang zijn wellicht gerecupereerd (zie pijlers van de verdwenen Brugse Waterhalle opgesteld in de tuin van het Brugse Arentshuis langs de Dijver).

Voorts wordt de straat getypeerd door een aantal lage woningen van circa 1900 of jonger (nummer 10, nummer 17, nummer 19).

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat gedeeltelijk loopt door de relictzone "Vallei van de Moubeek", waarbinnen de Moubeek als lijnrelict opgenomen is. Ten noorden van de grens met Torhout loopt de straat ook nog door de relictzone "Plateau van Wijnendale en Aartrijke".

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • DECOCK E., Het klantenboek van smid Vandewalle, in Ledenblad heemkundige kring David Jonckheere, jg. 10, nr. 40, 1986, p. 105-120, jg. 11, nr. 41, 1987, p. 21-29.
  • JANSSENS D., Straatschouwingen te Aartrijke, jaar 1744, in Ledenblad heemkundige kring David Jonckheere¸ jg. 5, nr. 18, 1981, p. 42-47.
  • NAERT A., Aartrijke in de Romeinse periode: Een nieuwe visie, in Noortover -A: driemaandelijks tijdschrift met archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, genealogie, heraldiek, letterkunde, kunst over Aartrijke, Loppem, Veldegem, Zedelgem, jg. 6, nr. 1, 1993/94, p. 21-25,
  • nr. 2, p. 27-31.
  • NAERT U., De 'heirweg' Lo-Aartrijke: een Romeinse diverticula?, in Noortover: driemaandelijks tijdschrift met archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, genealogie, heraldiek, letterkunde, kunst over Aartrijke, Bekegem, Eernegem, Ichtegem, Loppem, Veldegem, Zedelgem, jg. 3, nr. 3, 1990/91, p. 1-16.
  • POLLET J., Aartrijke 1100 jaar, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 14, nr. 1, 1993, p. 4-40.
  • POLLET J., Enkele gegevens over 'Noortover' in Aartrijke en zijn bewoners anno 1695, in Noortover: driemaandelijks tijdschrift met archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, genealogie, heraldiek, letterkunde, kunst over Aartrijke, Bekegem, Eernegem, Ichtegem, Loppem, Veldegem, Zedelgem, jg. 2, nr. 3, 1989/90, p. 51-57.
  • RYHEUL J., Twee archeologische sites te Aartrijke, in Ledenblad heemkundige kring David Jonckheere, jg. 9, nr. 35, 1984, p. 75-78.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve De Maere

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Hoeve Suythem

  • Omvat
    Landhuis

  • Is deel van
    Aartrijke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zeeweg Zuid [online], https://id.erfgoed.net/themas/15874 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.