Arentsdreef

Beschrijving

Korte, nagenoeg rechte straat in de uiterste noordoosthoek van Loppem tussen de Steenbrugsestraat en de Oostkampse Baan. Door de aanleg van de spoorweg Brugge-Kortrijk in 1846, en recenter de autosnelwegen E40/A10 en E403/A17, wordt de straat afgesneden van de dorpskern van Loppem.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als dreef leidend naar het kasteel zogenaamd "Macieberg" op grondgebied Oostkamp (zie Oostkamp) en met de hoeve zogenaamd "Klein Eeckhout" (zie nummer 4) als enige bewoning. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) is de weg verdwenen en het tracé nog herkenbaar als perceelsafbakening.

Landelijke straat met schaarse verspreide bebouwing bestaande uit enkele huizen en een hoeve. Oudste bewoning reeds in de 1450 zie de hoeve "Klein Eeckhout". Nummer 1 is de voormalige brouwerij Vanden Abeele met bewaard woonhuis aan de straat. De gevel van nummer 2 (eerste kwart 20ste eeuw) wordt getypeerd door witte baksteen voor strekken en doorlopende banden. Nummers 3-5 zijn eenvoudige koppelwoningen uit de jaren 1940-1950.

• BONDUEL L., CAPPON G., Wandelen in Loppems verleden, Torhout, 1982, s.p. (foto 2).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien