Diepstraat

Beschrijving

Nagenoeg rechte straat tussen de Torhoutsesteenweg en Pierlapont. De straat kruist de Stationsbeek en is sedert 1846 onderbroken door de spoorweg Brugge-Kortrijk. Stationsbeek met vlakke betonnen overwelving en metalen balustrades.

Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgezoomd met bomen en met schaarse bewoning ter hoogte van nummer 1 en nummer 13. Gelijkaardige situatie op de Atlas der Buurtwegen (1845).

Landelijke straat met schaarse en verspreide bebouwing, de sites van nummer 1 (hoeve "Diependaele") en nummer 13 met vernieuwde gebouwen komen voor op de Ferrariskaart. Oudste bebouwing opklimmend tot de 19de eeuw (zie nummers 3-5). Voorbij de spoorweg bevindt zich ten westen van de straat een verkaveling met residentiƫle bewoning.

• VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 118-119.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien