Geografisch thema

Eninkstraat

ID
15888
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15888

Beschrijving

Straat met bochtig verloop tussen de Autobaan en de Rolleweg, in de noordhoek van Loppem. Het begin van de straat kruist de Kerkebeek.

Genoemd naar hofstede "De Eeninck", eertijds opgetrokken in vakwerkbouw met hoeken en schoorsteen in baksteen. De hofstede klimt zeker op tot de tweede helft van de 16de eeuw en is vermoedelijk herbouwd of hersteld in het begin van de 17de eeuw. De naam komt in de eerste helft van de 17de eeuw voor als "heninck". Het westelijk deel van de woning wordt in 1735 herbouwd, waarnaar, naar verluidt met een jaarsteen (in de schoorsteen gemetseld) verwezen wordt. In 1964 wordt het bouwvallig geworden huis afgestaan aan het Openluchtmuseum van Bokrijk en aldaar heropgebouwd.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) gedeeltelijk als voetweg aangeduid waarlangs een drietal landerijen. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) beschreven als Chemin n° 13, "Sysenwegel. Sentier du chemin dit Ouden Yperweg au lieu dit Sysen".

Woonstraat, het eerste deel in de bebouwde kom, met eenvoudige koppelwoningen of vrijstaande huizen uit het interbellum of de tweede helft van de 20ste eeuw. Ten noorden van de weg bevindt zich in een blok, gevormd door de Autobaan en de 'Lac van Loppem' (zie Lac), een verkaveling met residentiële bewoning. Tweede straatdeel door landelijk gebied onder meer met enkele afslagen naar achterin gelegen hoeves zoals te zien op de Atlas en met aangepaste of gerenoveerde gebouwen (nummer 50).

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat gedeeltelijk grenst aan de relictzone "Kasteelparken en bosgebieden Sint-Andries – Varsenare".

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen, Monumenten en Landschappen, Landschapsatlas, 2001, OC GIS-Vlaanderen.
  • DENYS B., Van Byttebiers put tot Lac van Loppem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 25, nr. 1, 2004, p. 4-19.
  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 76-78.
  • Bokrijk, geraadpleegd op 10-02-2010.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Landhuis

  • Is deel van
    Loppem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eninkstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15888 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.