Geografisch thema

Eninkveld

ID
15889
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15889

Beschrijving

In een hoek van 90° doodlopende straat vertrekkend vanaf het A. Scheuremanspark en uitgevend op het erf van de historische hoeve zogenaamd "SYSENHOF" (zie Sysen nummer 3). Recente aanleg, deel uitmakend van een verkaveling tussen de Autobaan en de 'Lac van Loppem' (zie Lac).

Het eerste deel van de naam verwijst naar de hofstede "De Eeninck", eertijds opgetrokken in vakwerkbouw met hoeken en schoorsteen in baksteen. De hofstede klimt zeker op tot de tweede helft van de 16de eeuw en wordt vermoedelijk herbouwd of hersteld in het begin van de 17de eeuw. De naam komt in de eerste helft van de 17de eeuw voor als "heninck". Het westelijk deel van de woning wordt in 1735 herbouwd, waarnaar naar verluidt met een jaarsteen (in de schoorsteen gemetseld) verwezen wordt. In 1964 wordt het bouwvallig geworden huis afgestaan aan het Openluchtmuseum van Bokrijk en aldaar heropgebouwd.

Het tweede deel van de naam verwijst naar het vroegere veldgebied gekend als "sysens veld" in het noorden van Loppem met arme heidegronden, vijvers en bossen. In de 19de eeuw grotendeels ontgonnen als bosgebied. In de loop van de 20ste eeuw ruimen de bossen plaats voor verkavelingen.

Residentiële bewoning onder andere met enkele villa's getypeerd door lage, witbeschilderde balkvormige volumes onder platte daken.

  • DENYS B., Van Byttebiers put tot Lac van Loppem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 25, nr. 1, 2004, p. 4-19.
  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 76-78.
  • Bokrijk, geraadpleegd op 10-02-2010.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eninkveld [online], https://id.erfgoed.net/themas/15889 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.