Kattestraat

Beschrijving

Kort verbindingsstraatje met lichte knik tussen de Stationsstraat en de Autobaan. Gelegen in de dorpskern van Loppem.

Het eerste straatdeel is een restvak van de weg zoals te zien op de Ferrariskaart (1770-1778), vertrekkend uit de dorpskern richting Torhoutsesteenweg. Deze weg werd wellicht in 1840 rechtgetrokken of vervangen door de huidige Stationsstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) maakt het eerste korte stuk tot aan de Ieperstraat deel uit van een bedieningsstraatje beschreven als Chemin n° 9, "Landweg ou Ouden Yperweg. Chemin sortant et entrant dans le Pavé de Heydelberg à Steenbrugge". Het tweede deel is aangeduid als Chemin n° 13, "Sysenwegel. Sentier du chemin dit Ouden Yperweg au lieu dit Sysen".

Woonstraat met oudste bebouwing terug te vinden bij nummer 11 op de hoek met de Ieperweg. Volgens jaartal in de grijze bepleisterde (imitatievoegen) zijgevel daterend van "1841". Lage, dwars op de straat georiënteerde dorpswoning onder zadeldak (Vlaamse pannen). Voorts huizen uit de loop van de 20ste eeuw, de hoek met de Stationsstraat wordt gedomineerd door een lange beukenhaag van de tuin horend bij de woning zie Stationsstraat nummer 18.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien