Molendreef

Beschrijving

Straat, in de oosthoek van Loppem, met bochtig tracé van en naar de Rijselsestraat. De straat loopt vroeger verder richting Oostkamp. Verloop en lengte worden nu bepaald door de aanleg van de autosnelweg Brugge-Kortrijk (E403/A17). In Oostkamp wordt het tracé verdergezet als Larestraat.

Straatnaam genoemd naar de "Plaetse meulen" die hier al in de 13de eeuw zou staan. De molen staat afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). Er worden twee molenaarshuizen gebouwd: eerst zie nummer 13 en later vervangen zie nummer 2. De molen verdwijnt in de loop van de 20ste eeuw.

De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente, het traject komt al voor op de Pourbuskaart. De dreef vormt tijdens het ancien regime de grens tussen de heerlijkheden Loppem en Den Houtschen. Vanuit de dorpskern van Loppem vertrekt de Rijselsestraat (zie infra) in zuidelijke richting met de Molenstraat als zuidoostelijke afsplitsing.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) is er afgezien van een hoeve en de molen met molenaarswoning geen bebouwing te zien. De weg is afgezoomd met bomen. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) met nagenoeg dezelfde situatie. De huidige Molenweg volgt op de Atlas achtereenvolgens het tracé van Chemin n° 4, "Oostcampstraet. Chemin de Lophem à Oostcamp", een bedieningsstraatje Chemin n° 11, "Knollestraet. Chemin faisant limite entre Lophem et Oostcamp rejoignant de chemin dit Oostcampstraet" en de voetwegel Chemin n° 14, "Binnenwegel. Sentier du chemin dit Rysselschenheerweg à celui dit Diepstraet".

Op de verschillende historische kaarten bevindt de molen zich op andere locaties, bij Ferraris ten westen van het molenaarshuis, op de Atlas ten zuiden van de voetwegel (Chemin n° 14).

Het landelijke karakter met schaarse hoevebouw is tot op heden bewaard. Een achterin gelegen boerenarbeiderswoning (nummer 11), wellicht teruggaand tot de tweede helft van de 19de eeuw, is grondig gerenoveerd en heeft nieuw schrijnwerk naar oud model. De boerenarbeiderswoning nummer 17 dateert wellicht van circa 1900, opgetrokken in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met opkamertravee en aangepast venster. Aan het begin van de weg sluit aan de noordzijde een recente verkaveling aan bij de dorpskern

In de Landschapsatlas (versie 1.0, AROHM 2001) is te zien dat de straat gedeeltelijk loopt door de ankerplaats "Kasteel van Loppem en hof van Breda".

• BRAET J., Historisch verbonden met Loppem: De familie de Schietere (de Lophem), in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 24, nr. 2, 2003, p. 44-69.
  • Open Monumentendag Vlaanderen. Historische herbergen te Zedelgem. De Swarten Hoop – Heydelberg, Zedelgem, 1998, p. 5.
  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 158-161.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien