Geografisch thema

Bosserijstraat

ID
15918
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15918

Beschrijving

Kaarsrechte straat tussen de Koningin Astridstraat en de Bergenstraat in de zuidhoek van Veldegem. Aangelegd als één van de perceleringsdreven in functie van de bebossing van het voormalig veld- en heidegebied. Deze loodrecht op elkaar gelegde dreven vormen de basis van het latere stratenpatroon van het zuidoostelijke deel van Veldegem. De straat ligt tot de erkenning van Veldegem als zelfstandige gemeente in 1920 gedeeltelijk op grondgebied Ruddervoorde (zie Oostkamp). Bosserij is een nog steeds bestaand toponiem duidend op de vroegere aanwezigheid van een bossencomplex waarvan het huidige Plaisiersbos (zie Belledreef) een restant is. Deze bossen (met onder andere Twaalf Gemeete-, Steenoven- en Tsoengelbossen) liggen hoofdzakelijk op voormalig grondgebied van Torhout.

Het latere grondgebied van Veldegem bestaat uit onontgonnen veldgebied, als uitloper van het Bulskampveld (zie Beernem), met een combinatie van heide, vijvers en moerassen. In 1624 komen de inwoners van de parochie Zedelgem met de dorpsheer overeen dat zij, tegen betaling van een jaarlijkse som, gebruik mogen maken van deze gronden voor het weiden van hun dieren, het steken van turf en het snijden van gras. Hiernaast zijn er dijken opgetrokken, waardoor visvijvers ontstaan voor het kweken van zoetwatervis, een goedkoper en verser alternatief voor zeevis, met een grote afzetmarkt in de steden. Op de Ferrariskaart (1770-1178) is een duidelijk onderscheid te maken tussen het gebied in de onmiddellijke omgeving van de Torhoutsesteenweg. Gekenmerkt enerzijds door een afwisseling van bossen en huizen met landerijen, met hier en daar drassige terreinen. Anderzijds, meer zuidoostelijk, een groot onontgonnen gebied, bestaande uit heide, doorspekt met moerassige stukken en visvijvers. De vijvers zijn toegankelijk via een netwerk van paadjes, maar er is weinig tot geen bebouwing.

Op het einde van de 18de eeuw krijgen de veldgebieden een nieuwe bestemming. Door nijpend houtgebrek loven de opeenvolgende overheden premies uit voor het bebossen van de velden. De omzetting naar bossen gebeurt door het trekken van rechte dreven in dambordpatroon. De dreven worden afgeboord met hoog opschietende bomen en de ontstane percelen ingevuld met verschillende boomsoorten, afhankelijk van de ondergrond. Vanaf circa 1840 worden de bomen gerooid en wordt de vrijgekomen grond - verrijkt met een humuslaag - in gebruik genomen als landbouwgrond om tegemoet te komen aan de noden van de groeiende bevolking. Het zuidoosten van Veldegem is in ieder geval nog bebost tot circa 1850 (zie Ph. Vandermaelenkaart).

Woonstraat meestal bestaande uit vrijstaande woningen uit de 20ste eeuw, hoofdzakelijk gelegen aan de oostzijde. Aan een notelaar tussen nummers 43 en 45 hangt een houten, beglaasde boomkapel onder mijterboog en met beeld van Maria.

  • VANHEVEL A., Het Plaisiersbos een jong ontginningsgebied, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 22, nr. 1, 2001, p. 22-23.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bosserijstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15918 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Zedelgem

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.