Langenhoekstraat

Beschrijving

Licht bochtige straat met enkele aftakkingen, verbindt de Torhoutsesteenweg met de Boudewijn Hapkenstraat. De straat is eigenlijk van oudsher een verderzetting van de Hollevoordestraat komende van Zedelgem (zie Hollevoordestraat en Zedelgem), sinds 1754 onderbroken door de aanleg van de Torhoutsesteenweg. De Hollevoordstraat vindt via de Langenhoekstraat aansluiting met de aloude verbindingsweg van Brugge via Torhout, waar de straat als Rozeveldstraat en Keibergstraat wordt verdergezet, naar Ieper. Deze weg wordt in de ommeloper van 1674 als "Iperwegh" aangeduid en staat afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601).

De huidige Langenhoekstraat, en gedeelten van de Boudewijn Hapkenstraat en Rembertstraat, in de zuidhoek van Veldegem, volgen het zuidelijke deel van deze "Ouden Yperweg". Het belang van de weg vervalt door de aanleg tussen 1751 en 1754 van de Torhoutsesteenweg. Op de Ferrariskaart (1770-178) met inbegrip van de huidige Lepemolenstraat en zuidwaarts verdergezet door de Rembertstraat richting Torhout. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) vormt de Langenhoekstraat samen met de Hollevoordestraat en het zuidelijk deel van de Boudewijn Hapkenstraat de Chemin n° 13, "Veld ou Hollevoordestraat. Ouden Yperweg. Chemin de Zedelghem au hameau dit den Strooypit". De straat wordt vanaf 1846 gekruist door de spoorweg Brugge-Kortrijk.

Woonstraat met verspreide bebouwing, onder andere getypeerd door kleinschalige woningen. Oudste bebouwing eventueel teruggaand tot de eerste helft van de 19de eeuw, op de Atlas staat een volume ter hoogte van nummer 48 afgebeeld. Het lage verankerde dubbelhuis met gecementeerde gevel onder zadeldak (Vlaamse pannen) ligt in een bocht van een lange zuidelijke aftakking en is vandaag gedeeltelijk vernieuwd. Nummer 36 is circa 1935 vergroot of herbouwd op de plaats van een oudere woning uit circa 1864. Laag dubbelhuis in verankerde baksteen boven een gecementeerde plint, onder zadeldak (mechanische pannen) en geflankeerd door lagere aanbouwen. Rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken en betonnen lateien. De tuin is vanaf de straat toegankelijk via twee hekken gevat in bakstenen pijlers. Voorts enkel lage woningen uit het interbellum (nummers 23, 26), de koppelwoning nummers 14-16 dateert van "1938" (zie jaarankers).

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1864/9, 1935/9.
  • Boschvogelroute Zedelgem, Aartrijke, s.d., p. 6.
  • CAPPON G., De ommelooper der prochie van Zedelgem. Pieter Lust, landmeter, Zedelgem, 1996.
  • FONTEYNE N., Schets ener geschiedenis der gemeente Veldegem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 10, nr. 1, 1989, p. 37.
  • POLLET J., De nalatenschap van Gelein van Haveskerke, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 9, nr. 3, 1988, p. 88.
  • PYCK M., De historiek van de Torhoutse straten en straatnamen. Deel I: Het agrarisch gebied ten O. en N.O. van het stadscentrum, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1976, p. 17.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien