Troonplaats

Beschrijving

De Troonplaats is een rond pleintje in het zuidelijke gedeelte van het Zuid, op de kruising van de Montigny- met de Dendermonde-, de Ieper-, de Jan van Beers- en de Broederminstraat. Typerend voor de verkaveling van het Zuid, opgemaakt rond 1875, zijn de straalsgewijs van een plein vertrekkende stratenpatronen. De Troonplaats is een dergelijk pleintje, maar doordat de drukke Montignystraat het doorkruist, is de pleinvormige structuur minder goed afleesbaar.

De bebouwing is heterogeen en verstoord door verbouwingen en nieuwbouw. De basisbebouwing bestaat uit eind 19de- en begin-20ste-eeuwse lijstgevels met neoclassicistische ordonnantie. Bijna allemaal hebben ze op de begane grond een winkel- of caféfunctie. Op nummer 5, een eind-19de-eeuws neoclassicistische hoekpand met de Montignystraat, gekenmerkt door brede segmentbogige winkelpuien. Op nummers 9-10 een begin-20ste-eeuwse winkelpand met, typisch voor die tijd, een gele bakstenen bovengevel in eclectische stijl; winkelpuien vervangen. Het pand werd in 1902 ontworpen voor A. Berckmans; de centrale doorgang leidt naar een apart gebouw voor paardenstal en remise.

Op dit pleintje bevindt zich ook de ronde, hedendaagse uitbouw van de verbouwde koekjesfabriek Parein.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 2030 (9-10).