Geografisch thema

Dokter Bruwierlaan

ID
15954
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15954

Beschrijving

Maakt samen met de Josué Duponlaan deel uit van een recente verkaveling in de hoek van de Engelstraat/ Markt met de Arthur Coussensstraat. Aanleg in 1964 na de onteigening van de zogenaamde "Bruwiersteeg". Naamgeving naar de Ichtegemse dokter Aloïs Bruwier (1857-1939). Na zijn studies aan het Roeselaarse "Klein Seminarie" en de Leuvense universiteit, wordt hij lid van de zogenaamde "Swighenden Eede", een semigeheim Vlaams Katholiek genootschap dat Vlaamsgezinde studenten steunde. Het 'kasteeltje' van Bruwier bevond zich aan de Koekelarestraat (zie aldaar).

In 1898 koopt dokter Bruwier de hoeve zogenaamd "de gerre". Zijn plan om er een nieuw ziekenhuis te bouwen blijft een droom, wel komen er een eerste vorm van 'sociale woningen': de stallingen worden verbouwd tot woningen. Rond het midden van de 20ste eeuw was de "Bruwiersteeg" verkrot. In 1965 onteigent het gemeentebestuur deze steeg, in 1973 wordt hier het nieuwe gemeentehuis ingehuldigd (zie nummer 1). Er wordt een nieuwe woonwijk rond het gemeentehuis aangelegd, waardoor de dorpskern zich uitbreidt en verlegt ten zuiden van de Markt/ Engelstraat.

Het straatbeeld wordt getypeerd door sociale woningbouw uit de jaren 1960 tot de jaren 1980 en door het gemeentehuis van 1973. Bij nummer 6: serre en nutsgebouwtje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, nu gelegen in tuin van nieuwe villa, roodbakstenen nutsgebouwtje onder pannen zadeldak, serre met zijmuren in betonstenen.

  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 55, 117-119.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dokter Bruwierlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/15954 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.