Hugo Verrieststraat

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé tussen de Markt/ Engelstraat en het kruispunt Sint-Bertinuslaan/ Ringlaan/ Moerdijkstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid als "Chemin nr. 5 d' Ichteghem au hameau het Alf Barriertje (Eernegehm)" of "Moerdyckstraete" met een beperkte bebouwing.

Wisselend zicht op de toren van de Sint-Michielskerk (zie Markt). Recent geplaveide weg, aanplant van bomen. Vrij drukke bebouwing, aansluitend bij de centrumstraten. Enkele bewaarde huizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 20: witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw (als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1841); gewijzigde rechthoekige muuropeningen, bewaarde sierankers. Nummer 26: huis van anderhalve bouwlaag onder vernieuwd pannen zadeldak, links aansluitend lagere poorttravee met bewaard zadeldak (blauw geglazuurde Vlaamse pannen), bewaarde rode verankerde baksteen in achtergevel en zijgevel, opengewerkt met getoogde muuropeningen, voorgevel met vernieuwd parement uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Voorts woningbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, daterend vanaf het midden van de twintigste eeuw, tevens recente appartementsbouw.

• HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 49.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie