Lookhuisstraat

Beschrijving

Straat met een haaks tracé vanaf de Engelstraat (ten zuiden van) tot aan de Keibergstraat. Het grootste deel van de weg is beschermd als monument bij M.B. van 30/05/2005. Het noordelijke, drukker bebouwde en geasfalteerde deel van de weg, aansluitend bij de Engelstraat valt buiten de bescherming. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) is de weg aangeduid als "Chemin nr. 15 du cabaret dit den Reyger à celui dit den Engel" of de "Locusdreve".

Reeds vermelding van de omwalde hoeve het "Groot Loockhuis" in 1307, ook familienaam. In 15de eeuw verdwijnt de familienaam, maar de plaatsnaam blijft, ook dreef en "Loockhuysmeersen". Het tracé van de huidige weg is aangeduid op een kaart van 1773- 1774 ("Carte fig. de la ferme dite Het groot Loockhuys, het Marollekot, en 't Cleen Loockhuys, ainsi que des terres et de bois. - Prop.: Jr Jacq. De l'Espée - Aut.: Tim. David Huysseune - Cop. 19e siècle d'après l'orig. de 1773- 1774"). Erg opvallend op deze kaart zijn een grotere en kleinere omwalde site die geen bebouwing meer kennen.

De straat loopt doorheen landelijk gebied met weides, gedeeltelijk afgezoomd met knotwilgen. Verspreide bebouwing van kleine hoevetjes en/of boerenarbeidershuizen. Nummer 3: kleine hoeve met L-vormige opstelling van de bestanddelen en aan de straat gelegen erf, daterend uit het einde van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw (nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1841), boerenhuis met verbouwd karakter, rode verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), getoogde en rechthoekige muuropeningen onder strek (recente poort), in de linker zijgevel, rondboogvenster. Nummer 29: hoeve zogenaamd "HOF TER GROENE MEERSEN" zie houten naambord, site dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw (nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1841), verbouwd boerenhuis, ten oosten van het erf roodbakstenen stalling onder pannen zadeldak, gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Nummer 35: boerenarbeidershuis met geïncorporeerd schuurtje en mogelijk ook stalling, daterend uit het einde van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw, rechthoekige muuropeningen onder strek of latei (vernieuwd houtwerk), rechts heiligennisje.

• Archief Ruimte en Erfgoed Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnr. W/01963.
  • Archief Ruimte en Erfgoed Afdeling West-Vlaanderen, Fotoarchief.
  • Rijksarchief Brugge Fonds Mestdagh, nr. 575.
  • DE FLOU K., Woordenboek der Toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 9, Brugge, 1929, kolom 919-920.
  • NAERT U., Het Groot Loockhuis te Ichtegem en de huidige Lookhuisstraat, in Noortover B: driemaandelijks tijdschrift met archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, genealogie, heraldiek, letterkunde, kunst over Bekegem, Eernegem, Ichtegem, jg. 5, nr. 1, 1992/93, p. 16-17.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie