Geografisch thema

Melkerijstraat

ID
15971
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15971

Beschrijving

Korte straat met een gebogen tracé vanaf de Engelstraat tot aan het rond punt met de Hugo Verrieststraat, Sint-Bertinuslaan en Ringlaan. Voorheen maakte de straat deel uit van de Hugo Verriesstraat. De benaming Melkerijstraat verwijst naar de vroegere locatie van de melkerij op de site van het doktershuis op de hoek met de Engelstraat (zie Engelstraat nr. 95). In 1930 verhuist de melkerij naar de gebouwen van de katholieke knechtenschool die in 1919 was verlaten (hoek Engelstraat/ Keibergstraat, zie Engelstraat nr. 76, nr. 67 B). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) samen met de Keibergstraat aangeduid als de "Chemin nr. 3 du Bois dit Wynendaele au hameau het Alf Barriertje (Eerneghem) par le Cabaret dit den Reyger et par l'Ecole de Sr De Wulf" of de "Coolveldstraete".

Het actuele straatbeeld wordt voornamelijk gemarkeerd door recente villabouw. Nr. 19: dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak, als volume mogelijk teruggaand tot de tweede helft van de 19de eeuw, echter met recent parement. Tevens een aantal (samenstellen van) lage boerenarbeidershuizen met vernieuwde parementen. Nr. 27: laag huisje, mogelijk daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, gecementeerd parement onder gemansardeerd zadeldak (blauwe mechanische pannen), de muuropeningen en de dakkapellen zijn fantasievol gewijzigd. Bij nr. 20: haag van haagbeuk met uitgegroeide opschieters.

  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 67.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Fabrieksgebouw

  • Is deel van
    Ichtegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Melkerijstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15971 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.