Oostendesteenweg (Ichtegem)

Beschrijving

Steenweg vanaf het kruispunt Torhoutbaan/ Engelstraat/ Zuidstraat in noordelijke richting tot op grondgebied Eernegem.

De Torhoutbaan en de Oostendebaan (Oostendesteenweg) worden aangelegd in 1764-1775. Het initiatief voor deze "nouvelle chaussée de Wynendael" ging uit van de stad Oostende, om een verbinding met het hinterland tot stand te brengen voor de vishandel. Een tolbareel om de weg te financieren bevond zich onder meer op het gehucht "Den Engel" (kruispunt Torhoutbaan/ Oostendesteenweg/ Engelstraat/ Zuidstraat). Oorspronkelijk bevond zich op elke hoek van het kruispunt "De Engel" een herberg. Op vandaag zijn er twee bewaard aan de westzijde: de beschermde herberg "Den Engel" met jaarankers "1776" (zie Torhoutbaan nummer 2) en de huidige herberg "De Engel" die van 1784 zou dateren en de huidige benaming pas in 1956 krijgt (zie nummer 1).

Nummer 22: halfvrijstaande tweewoonst met dubbelhuisopstand, zeven traveeën onder pannen zadeldak met aflijnende gootlijst op klossen. Roodbakstenen parement uit de jaren 1920-1930, rechthoekige muuropeningen onder grijsbeschilderde lateien (bewaarde schuiframen).

• HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 71-77.
  • NAERT U., De Oostenrijkse weg Wijnendale-Oostende te Ichtegem, in Noortover: driemaandelijks tijdschrift met archeologie, geschiedenis, heemkunde, folklore, genealogie, heraldiek, letterkunde, kunst over Aartrijke, Bekegem, Eernegem, Ichtegem, Loppem, Veldegem, Zedelgem, jg. 1, nr. 2, 1988/89, p. 39-43.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie