Geografisch thema

Stationstraat

ID
1598
URI
https://id.erfgoed.net/themas/1598

Beschrijving

Straat gelegen in het centrum; loopt evenwijdig met en ten oosten van de spoorweg; in 1866 verbreed en gekasseid. Vanaf midden 19de eeuw geëvolueerd tot een typische stationsbuurt met allure onder meer hotels, restaurants namelijk beeldbepalend was het tegenover het station gelegen, neoclassicistisch hotel "Grand Monarque" bestemd voor eersteklasreizigers, uit het derde kwart van de 19de eeuw, afgebroken in 1979; voorts cafés, herbergen, een ijzeren hek en bomen die de spoorweg afsloten,...

Circa 1909 was hier het socialistisch volkshuis "De Volkswil" met coöperatieve bakkerij gelegen. Nummer 82 met bedrijfsgebouwen, opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; circa 1939 vestiging van het farmaceutisch bedrijf "Richter Producten n.v." onder leiding van Dr. C. Janssen; na de Tweede Wereldoorlog begint zoon Dr. P. Janssen hier een onafhankelijk, zelffinanciërend, farmaceutisch onderzoekslaboratorium dat spoedig uitgroeit tot de multinational "Janssen Pharmaceutica n.v."; in 1957 start de verhuis buiten de stad naar Beerse; de gebouwen in de Stationstraat deels nog archief van de firma en deels verhuurd aan andere instellingen.

 • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 1, Stad Turnhout, Antwerpen, 1980, p. 125.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Station Turnhout

 • Omvat
  Woning Jansen

 • Is deel van
  Turnhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stationstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/1598 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Turnhout

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.