Swolstraat

Beschrijving

Landelijke straat met een kronkelend tracé vanaf de Brouwerijstraat tot op de grens met Koekelare (Bergstraat en Swytswal). Tracé nog niet aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het tracé is als dusdanig aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841), als "sentier nr. 23 de l'Eglise d'Ichteghem au hameau de Couckelaerberg" of "Switswal" (zie straatnaam op naburige gemeente Koekelare). De weg bewaart zijn landelijk karakter met weiden en akkers, en achterin gelegen hoeves.

Nummer 8: kleine hoeve, volgens het kadaster gebouwd in 1833, op dat moment een boerenhuis en een vrijstaand bakhuis, van 1893 tot 1929 in gebruik als tweewoonst. Anno 2009 nieuw boerenhuis, het oude boerenhuis met geïncorporeerde stalling, in witbeschilderde baksteen onder zadeldak, is echter bewaard (verbouwde toestand).

Nummer 13: vrijstaand roodbakstenen boerenarbeidershuisje met geïncorporeerde stalling, onder pannen zadeldak. In kern teruggaand tot 1864, maar wellicht ver- of herbouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei, bewaard houtwerk met T-indeling en roedeverdeling, opkamervenstertje. In de linker zijgevel, heiligennisje. Recente aanplant van meidoornhagen en knotwilgen in de omgeving.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1835/9, 1893/3, 1929/8 (nr. 8).
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1864/12 (nr. 13).