Veldstraat

Beschrijving

Straat met een licht gebogen tracé tussen de Torhoutbaan en de Keibergstraat. Tracé gedeeltelijk reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): het actuele westelijke deel van de straat (verbinding met de Keibergstraat) is nog niet aangeduid, er is ten westen van de Blindenstraat wel een schuin naar het noordwesten oplopende verbinding met de Lookhuisstraat (nu verdwenen). De weg is op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid als "chemin nr. 7 d'Ichteghem au Cabaret dit het vliegende peerd y delà à Aertrycke" of "Veldstraete". Ook de mutatieschets van 1840 vermeldt reeds "Veldstraet", blijkens deze mutatie wordt de weg ter hoogte van de hoeve nummer 19 rechtgetrokken en verbreed.

Nog grotendeels landelijke straat. Verspreide bebouwing van boerenarbeidershuizen en hoeves. Tevens een aantal recente huizen. Veldstraat nummer 54: klein achteringelegen huisje mogelijk met kern uit de 19de eeuw, pannen zadeldak. Nummer 72: burgerhuis uit de jaren 1920-1930, rode baksteenbouw boven gecementeerde plint, twee bouwlagen onder pannen zadeldak, links aansluitend lager schuurtje onder dito dak. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei met afgeschuinde hoeken (vernieuwd houtwerk), schuifpoort. Nummer 64 is een gelijkaardig huis met lager schuurtje. Nummer 67: boerenarbeidershuis met aansluitend lager schuurtje, daterend uit het einde van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw, witbeschilderde verankerde baksteenbouw boven gecementeerde plint met schijnvoegen, gevat onder zadeldaken (golfplaten bij het huis, rode Vlaamse pannen bij de schuur). In de gecementeerde linker zijgevel rondboogvenstertje onder druiplijst, voorts gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Nummer 83: vrijstaand arbeidershuisje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei (vernieuwd houtwerk).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Ichtegem, 1840/10.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie