Vijver

Beschrijving

Straat bestaande uit twee armen met een doodlopend tracé ten westen van de Moerdijkstraat. Slechts een deel van de weg is reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841), namelijk de doodlopende noordelijke arm naar gehucht, als "sentier nr. 31 de l'Ecole primaire de s(eigneur) De Wulf au Hameau den Vyver" of de "Vyverwegel". De benaming "Roopype" en "Roopypfontein" zijn voor het eerst aangegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). De benaming "Vijver" is reeds aangegeven op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571), gekopieerd door Pieter Claeissens (1601).

Klein gehuchtje zogenaamd "Vijver" aan doodlopende noordelijke arm, kleine huisjes onder pannen zadeldaken, voornamelijk daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 23: diephuisje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei met geometrische motieven, plint met geometrische imitatievoegen. Eveneens (ver)nieuwbouw. Voorts landelijke straat met weides. Ten noorden zicht op bosperceel en drevenstructuur rond het "Kasteel Rozendahl" (zie Moerdijkstraat nummer 171).

• DE FLOU K., Woordenboek der Toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel 16, Brugge, 1935, kolom 941.
  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 23.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie