Geografisch thema

Waterhoekstraat

ID
15989
URI
https://id.erfgoed.net/themas/15989

Beschrijving

De Waterhoekstraat is een landelijke straat tussen de Engelstraat en de Torhoutbaan. Haaks tracé en enkele doodlopende stukken. De verbinding vanaf de Engelstraat is op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangegeven als "Sentier nr. 26" of de "Puydenestwegel".

De landelijke straat wordt gekenmerkt door weides en verspreide hoevebouw. De lager gelegen weides omgeven door hogere bermen zijn restanten van de steenbakkerij Spriet. De eerste aanvraag voor een steenoven dateert van 1882, opnieuw een aanvraag voor een steenoven voor één seizoen in 1900. De activiteiten duren tot 1933. De site werd gekenmerkt door een schoorsteen.

Landelijke straat met verspreide hoevebouw. Nummer 8, 8A is een site met boerenarbeidershuizen. Er is reeds bebouwing van twee volumes aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841). Nummer 8 is een diephuis uit de jaren 1920-1930, blijkens houten naambord "HET STEENOVENHUIS". De tuitgevel is uitgewerkt met rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei (vernieuwd houtwerk). Aan de achterzijde, aansluitend 19de-eeuws roodbakstenen volume, vermoedelijk reeds aangeduid op de genoemde atlas. Parallel met de straat: langgestrekt boerenarbeidershuis vermoedelijk oorspronkelijk met geïncorporeerde stalling. De achtergevel is deels in berm ingebed, dit houdt mogelijk verband met de vroegere steenovenexploitatie. Rode baksteenbouw in combinatie met betonstenen onder zadeldak (rode Vlaamse pannen).

  • HOSTEN W., Ichtegem, dorp van Fransmans en Flandriens: Deel 1, Aartrijke, 1993, p. 68-69.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Kapel

  • Is deel van
    Ichtegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Waterhoekstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/15989 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.