Bevrijdingsweg

Beschrijving

Straat gelegen in het dorpscentrum van Bekegem, beginnend bij de Dorpstraat en eindigend bij de Vanderkinderenweg. Op het einde van de straat loopt de straat langs de grens met Oudenburg (Roksem).

In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) omschreven als "Chenim de Ghistelles à Zerkeghem" en aangeduid met de naam "Dorpsweg". De huidige naam dateert van na de bevrijding in 1944. Voorheen Roksemstraat.

De bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. Lang een schaars bebouwde straat gebleven. Op de kaart van Ferraris (1770-1778), weergave van de site Bevrijdingsweg nummer 18, de hoeve zogenaamd "Dravershof". Volgens de kaart van Ferraris (1770-1778) was de hoevesite toegankelijk via twee lange toegangsdreven. De zuidelijke toegangsdreef, nu gekend onder de naam Zilverstraat is voorzien van kasseien. Erlangs ligt een nieuwbouwverkaveling uit de jaren 1960.

Niets overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing. Wel nog aan de straat gelegen imposante erfpijlers. Opgetrokken in oranjerode baksteen, witbeschilderd boven een gepekte plint. Ingewerkte betraliede beeldnis.

De huidige bebouwing bestaat in het dorpscentrum uit vrijstaande woningen vanaf de jaren 1920-1930 gebouwd. Vrijstaande en halfvrijstaande breedhuizen van twee à vier traveeën en één à twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Afgewerkt met een sobere lijstgevel. Meer uitgewerkte gevels voorzien van een puntgevel in combinatie met een lijstgevel.

Het tweede straatgedeelte wordt gedomineerd door de aanwezigheid van akkers. Het einde van de straat is afgezoomd met sierkersen. Ter hoogte van Bevrijdingsweg nr. 18 een voormalige gekasseide toegangsdreef waarlangs in de jaren 1950-1960 een verkaveling ontstaan is (huidige Zilverstraat).

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie