Zeeweg

Beschrijving

Weg, ten zuidwesten van het dorpscentrum van Bekegem gelegen. Begint bij de Boskapel aan de Bruggestraat en eindigend bij de Ossenweg op het grondgebied Oudenburg. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid met de naam Zeeweg en omschreven als "chemin d'Oudenburg à Thourout".

In oorsprong een Romeinse weg (1ste-2de eeuw na Christus). De weg verbindt de rand van de kuststreek, met name de belangrijke nederzetting van Oudenburg met het binnenland. De weg volgt de zandrug waarop Oudenburg is gelegen en die uitsteekt tegenover het omliggende waddengebied tot op het grondgebied van Bekegem, waarna hij verder doorloopt naar Torhout en zo verder naar het binnenland via de Steenstraat.

Fasegewijs tot stand gekomen. De oudste weergave van de straat is terug te vinden op de kaart van het Brugse Vrije opgemaakt door Pieter Pourbus (1561-1571) en gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). De bebouwing concentreert zich aan het kruispunt Zeeweg – Watervallestraat en wordt aangeduid met de naam "Watervalle". De bebouwing bestaat uit vrijstaande volumes. Ook weergave van een kapel met aanduiding van de naam "St. Laurentius capelle". De naam Watervalle wordt reeds vermeld in een schenkingsakte van 1180. Toen schonk ridder Arnold van Gilstel en zijn echtgenote Agnes aan de abdij van Oudenburg "Rocsem et Bekeghem inter Pitha et Watervalle". De watervalle was een belangrijk eindpunt van een watergang. Hier werd tol geheven, daarom waren hier tolbarrières aanwezig. Reeds in 1634 wordt er nabij de Watervalle een smidse vermeld. In 1698 stond er een herberg en een kasteel.

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) vinden we een gelijkaardige weergave van de straat. Ter hoogte van de wijk Watervalle vinden we een concentratie van bebouwing. Het stuk voorbij de wijk Watervalle wordt getypeerd door smalle percelen die loodrecht of evenwijdig op de straat zijn ingeplant. Schaars bebouwd. Het verder verloop van de straat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bossen.

Op kaarten uit de 19de eeuw wordt een schaars bebouwde straat weergegeven, waarbij de bebouwing zich nog steeds concentreert ter hoogte van de wijk Watervalle. Ook weergave van een molen langsheen de Zeeweg, te situeren op de hoek met de Vaartstraat.

Locatie van de wijk en de herberg de "Watervalle". Volgens sommigen lag deze wijk aan de oorsprong van Bekegem. De wijk "Watervalle" is gelokaliseerd langs de Zeeweg en de Leegstraat.

Nog steeds een schaars bebouwde straat met een landelijk karakter, mede bepaald door de aanwezigheid van gracht aan weerszijden van de straat. Ook aanwezigheid van akker- en weilanden, dennenbos en deels afgezoomd met knotwilgen. Aanwezigheid van het natuurdomein "de magere bulte". In de jaren 1970 graven van een put om vuilnis in te storten. De put werd slechts enkele jaren gebruikt en werd later opgevuld met water. In de jaren 1990 kreeg het domein de naam "de magere bulte".

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen, nr. 82.
  • NAERT A. (ed.), Kroniek. Bekegem, Eernegem, Ichtegem, Wijnendale, Torhout, 2001, p. 14.
  • SYMAEYS A., De Watervalle, in Ernigahem. Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jg. 13, 1994, nr. 1, p. 13-15.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie