Bekegemstraat

Beschrijving

Straat met licht gebogen geasfalteerd tracé, beginnend bij de Streulestraat en eindigend bij de Zeeweg. Ook doodlopend straatgedeelte, in gebruik als een erfoprit van onder meer nummer 10. Ten noordoosten van het dorpscentrum gelegen.

In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid met de naam "Watervallestraat" en omschreven als "chemin d' Eerneghem à Zerkeghem & Bekeghem communcant au château dit 's Gravendriessche & passant par la ferme dite Perlynckx hove". De huidige straatnaam verwijst naar de nabijgelegen deelgemeente Bekegem.

Straat met verspreide hoevebouw, akker- en weilanden. De oudste sites staan weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) (zie nummer 6). Overwegend hoeves bestaande uit losse bestanddelen met behouden 19de-eeuwse nutsgebouwen en sterk verbouwde woonhuizen zie nummer 3 en 16 met nieuw woonhuis en oudere bijgebouwen.

Nummer 14, zogenaamd "'T WIT SCHUURKEN" (zie naambord), met behouden schuur-stal, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw te dateren. Laag volume van verankerde baksteen, witbeschilderd boven een gepekte plint, stoep van rode baksteen.

• NAERT A., Theoretische en praktische prospectie op het grondgebied Eernegem, Eernegem, 1987.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie