Geografisch thema

Biezestraat

ID
16008
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16008

Beschrijving

Loopt van de Stationsstraat naar de Zedelgemsesteenweg met gebogen tracé. Lang een schaars bebouwde straat gebleven. Tot de jaren 1950-1960 een aarden weg, dan geasfalteerd. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) met huidig tracé weergegeven en aangeduid met de naam "Oude Ichteghemstraet" en omschreven als "chemin de l' endroit dit Eeuwigen dorst vers Ichtegem par le chemin dit Schoenstraat".

De huidige bebouwing is fasegewijs tot stand gekomen. In het eerste straatgedeelte aanwezigheid van garages horend bij de panden in de Stationsstraat en een nieuwbouwverkaveling vanaf de jaren 1950 tot stand gekomen. Het tweede straatgedeelte voorbij nummer 27 wordt vooral gekenmerkt door akkers en weilanden. Ook aanwezigheid van een erfoprit naar de hoeve zogenaamd "Boussemare", gelegen langs de Stationsstraat nummer 327.

  • VANDENBUSSCHE B. en K., Inventaris van Eernegem. 1944-1976, 1980, p. 6.

Bron: GILTÉ S. & VANNESTE P. met medewerking van BAERT S., BOONE B. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ichtegem, Deelgemeenten Bekegem en Eernegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL48, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwkapel

  • Is deel van
    Eernegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Biezestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/16008 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.