Zedelgemsesteenweg

Beschrijving

Drukke verbindingsweg tussen Aartrijke en Ichtegem. Loopt van Oostendesteenweg naar Eernegemstraat op het grondgebied Aartrijke. De straatnaam verwijst naar verbinding met Zedelgem. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) aangeduid met de naam "Aertijckestraet" en omschreven als "chemin d'Eerneghem à Aertrycke par le hameau de 't Leestje". Het stuk tussen de Oostendesteenweg en de Aartrijkestraat maakte oorspronkelijk deel uit van de landelijke Processiestraat.

Het huidige straatbeeld is fasegewijs tot stand gekomen. Op de grens met Aartrijke, aanwezigheid van het zogenaamd "Veld". Op militaire en topografische kaarten aangeduid met de naam "Gemene Veld". Het gebied strekte zich uit over drie voormalige gemeenten Eernegem, Aartrijke en Ichtegem. Het huidige "veld" strekt zich uit rondom de huidige Zedelgemsesteenweg. Het uitzicht van dit gebied was in alle gemeenten grosso modo hetzelfde. Het was een veldgebied voorzien van kunstmatig aangelegde vijvers van geringe diepte. Het was een weinig vruchtbare bodem. De gronden werden gebruikt als graasland, als reserve voor sprokkelhout en ander klein houtgewas.

In 1699 was de Zedelgemsesteenweg de enige oost-westverbinding in dit gebied. De straat wordt toen omschreven als "straete van tAlletebusch naer Eerneghem". Tegen de grens met Aartrijke lag een driehoekig perceel met een vijver dat eigendom was van de Sint-Pietersabdij van Oudenburg. Deze vijver werd aangeduid met de naam "Abtsvijvere". De vijver lag eigenlijk op de plaats waar nu de straat ligt. De weg liep rond de vijver en volgde op Eernegems grondgebied het tracé van de Veldschoolstraat!

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergave van restanten van het zogenaamd "veldgebied", vooral te situeren in het stuk ten zuiden van de Zedelgemsesteenweg en ten oosten van de Mitswegestraat.

In de tweede helft van de 19de eeuw werd de Zedelgemsesteenweg rechtdoor door de voormalige Abstvijver getrokken, terwijl het tracé van de Veldschoolstraat in het verlengde van het Aartrijkse deel werd verlegd. Op de gronden van de voormalige Abstvijver is een verkaveling tot stand gekomen.

Schaars bebouwde straat. De oudste bebouwing staat weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Op de site van het zogenaamde Doolboskasteel of Kasteel van Lantonnois de Rode wordt bebouwing weergegeven. Dit zal in de loop van de 19de en de 20ste eeuw evolueren naar de huidige situatie bestaande uit een kasteel met onder meer een omgevend park, een conciërgewoning, een hovenierswoning en voormalige diamantslijperij. De huidig Herdershoeve, zie nummer 58, wordt ook weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) en zal in de loop van de 19de eeuw en 20ste eeuw evolueren naar het huidige uitzicht met bijhorende omhaagde huisweide met boomgaard. Ter hoogte van de Veldschoolstraat en de Aartrijkestraat een cluster bestaande uit woonhuizen uit de jaren 1950-1960.

• NAERT A., Theoretische en praktische prospektie op het grondgebied Eernegem, Eernegem, 1987.
  • VERBEKE A., Het veld in 1699, in Ernigahem Handelingen van de Kring voor Geschied-, Heem- en Familiekunde, jg. 16, 1997, nr. 1, p. 87-93.

Auteurs: Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie