Geografisch thema

Claerhoutdreef

ID
16043
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16043

Beschrijving

Landelijke, deels kronkelende weg in het zuiden van de gemeente, die de Meulebekestraat verbindt met de Vijfstraat. Vernoemd naar de heerlijkheid "Claerhout", waarvan het foncier langs de straat gelegen was (zie nr. 8). In 1709 omschreven als "de dreve loopende vande straete die loopt vande kryecke naer de vyfstraete". Een bron uit 1713 vermeldt "claerhoutdreve". De dreef was in het verleden afgezoomd door bomen, zie kaart van de heerlijkheid Claerhout van 1614. In de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de "Claerhout Dreve" omschreven als "chemin de celui de Vyfstraete à celui dit Meulebeekstraet". De weg kruist de Devebeek en flankeert lagergelegen moerassig gebied.

Vrijwel onbebouwde straat. Recentelijk gebouwde alleenstaande woningen in tuin gelegen tussen het kruispunt met de Beukboomstraat en de Vijfstraat.

  • RIJKSARCHIEF KORTRIJK, Familiearchief de Limburg-Stirum, nr. 5: Heerlijkheid Claerhout, 1614.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 140.

Bron     : Devooght K. & Santy P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Devooght, Kristien, Santy, Pieter


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Goed te Claerhout

  • Is deel van
    Pittem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Claerhoutdreef [online] https://id.erfgoed.net/themas/16043 (Geraadpleegd op 22-06-2021)