Doelstraat

Beschrijving

Vrij smalle straat die start aan de noordzijde van de Markt en via een bocht van circa 90° uitmondt in de Egemstraat. De naam heeft betrekking op de schietbaan met twee doelen die in 1680 door de Sint-Sebastiaansgilde werd opgericht ten westen van de straat. In 1823 werd langs de straat een gemeenteschool (zie nummer 6) opgericht, waarbij in 1861 ook de grond van de voormalige schietbaan werd gevoegd. De Atlas der Buurtwegen (1846) omschrijft het "Doelstraetjen" als "sentier de la Place à la ferme De Meese".

Centrumstraat met voornamelijk woonfunctie. In het landboek van Pittem (1761) wordt nabij de Markt bebouwing weergegeven aan beide zijden van de verder onbebouwde straat. Thans met voornamelijk 19de- en begin-20ste-eeuwse bebouwing, in de laatste decennia aangevuld met nieuwbouwwoningen, onder meer met sociaal karakter (nummers 9-13). Aan oostzijde geeft de achterzijde van het nieuwgebouwde gemeentehuis uit het begin van de 21ste eeuw uit op de Doelstraat. Nummer 4, woning gelegen op de hoek met het Schoolstraatje, op een plaats reeds bebouwd tijdens de eerste helft van de 19de eeuw (zie Atlas der Buurtwegen, 1846) en vermoedelijk tijdens het interbellum herbouwd of verbouwd. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen. Getoogde muuropeningen in de tweede bouwlaag, voorzien van T-ramen met diamantkopmotief. Begane grond met rechte muuropeningen onder ijzeren I-lateien met rozetten. Gecementeerde plint, dito zijgevel met voegwerkimitatie. Roodbakstenen achterbouw met rechte muuropeningen, onder meer raam in glas-in-lood.

• Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem, door D. Seghers, 1761, kaart 21.
  • HOLLEVOET F. en andere, Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 140.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien