Egemstraat (Pittem)

Beschrijving

Steenweg, aangelegd in 1893-1894 om de centra van Pittem en Egem met elkaar te verbinden. Voorheen was er geen rechtstreekse verbinding tussen Pittem en Egem. Het verkeer verliep ofwel via "Het Kruiske" (Egemsebinnenweg) of via "Het Paardeke" (Baertstraat). De weg volgt een bestaand tracé tot aan het kruispunt met de Egemsebinnenweg en loopt vanaf daar in een nieuw getrokken bedding rechtstreeks in noordelijke richting naar het Egemse dorpscentrum. Maakte in de Atlas der Buurtwegen (1846) deel uit van de Egemsebinnenweg of "Egem binnestraet".

In de laatste decennia van de 16de en de eerste van de 17de eeuw, bevond er zich een schooltje in Pittem, gelegen in de pastorietuin langs de Egemstraat.

Straat met woon- en enige agrarische bebouwing. Aaneengesloten bebouwing nabij de Markt, naar het noorden toe vervangen door clusters eengezinswoningen in tuin en enkele verspreide hoevesites.

Hoeves met nummer 69 en nummer 73, afgebeeld in het landboek van Pittem van 1761. Nummer 73, hoeve " 't Vijverbeekhof" bij de grens met Egem. Nieuwe hoevegebouwen met bewaard achtergelegen boerenhuis met staldeel en klein landgebouw onder pannen zadeldak. Woonhuis met gecementeerde gevel en voorgelegen kasseibestrating. Landgebouw gekenmerkt door sporen van vlechtingen in de erfgevel en muuropeningen onder houten latei. Nummer 69, twee in elkaars verlengde gelegen, haaks op de weg ingeplante hoevegebouwen onder pannen zadeldak. Interbellumwoonhuis met rechte muuropeningen onder betonlatei voorzien van vernieuwd schrijnwerk. Westelijke zijgevel langs de straat met vernieuwd parement en inbreng van rondbogige gevelkapel waarin Christusbeeld. Ouder achtergelegen stalvolume met gewijzigde muuropeningen.

Oudere bebouwing opgetrokken na de aanleg van de steenweg, onder meer nummers 8 en 9-11, eenlaagse woningen onder zadeldak in zwartgeglazuurde pannen (nok parallel met de straat), vernieuwde gootlijsten. Nummer 8, dubbelhuis van vijf traveeën, met gecementeerde gevel boven een natuurstenen plint. Rechthoekige muuropeningen met bewaard interbellumhoutwerk. Nummers 9-11, bakstenen hoekpand van zes traveeën langs de Egemstraat, een afgeschuinde hoek en twee traveeën langs de Schuiferskapellestraat. Rechte muuropeningen, bij nummer 9 onder betonlatei. Nieuw parement bij nummer 11. Een plan van circa 1896 geeft de oorspronkelijke toestand weer met een zelfde travee-indeling, getoogde muuropeningen onder strek en deur in afgeschuinde hoek in plaats van rechts daarvan. Nummer 10, haaks op de straat ingeplante eenlaagswoning onder pannen zadeldak. Vermoedelijk tot woning omgebouwd landgebouw met nieuwe straatgevel, waarin rechte muuropeningen onder betonlatei met vernieuwd schrijnwerk. Witgekalkte zijgevels met gecementeerde plint.

Bebouwing aangevuld tijdens het interbellum, onder meer nummer 6, rijwoning van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. Vermoedelijk voorheen in spiegelbeeld opgetrokken tweewoonst, zie gedichte deuropening. Rode baksteenbouw met gecementeerde plint en banden. Rechte muuropeningen voorzien van bewaard houtwerk. Nummer 13, interbellumwoning van vier traveeën en twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder zadeldak in zwarte mechanische pannen, gekenmerkt door overkragende betonnen kroonlijst. Rechte muuropeningen onder doorgetrokken latei, driezijdige erker in de tweede bouwlaag onder omlopende kroonlijst, dakvenster onder platte bedaking. Volumewerking door licht uitspringende volumes. Poort bekroond door langwerpig tweelicht. Nummer 53, vrijstaande interbellumwoning van het enkelhuistype, gekenmerkt door twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Rechte muuropeningen onder betonlatei met vernieuwd schrijnwerk. Rechts aanbouw van één bouwlaag onder haaks zadeldak, getypeerd door een driezijdige erker aan straatzijde.

Bebouwing in de tweede helft van de 20ste eeuw en het begin van de 21ste eeuw aangevuld met alleenstaande woningen in tuin. Halfopen bebouwing, vermoedelijk sociale woningbouw uit het derde kwart van de 20ste eeuw aan beide zijden van de straat nabij het kruispunt met de Kokerstraat, onder meer nummers 25-41. Nummer 47/ Kokerstraat, sportterrein uit 1978 (zie stichtingsplaat). Roodbakstenen sporthal van twee bouwlagen onder platte bedaking, met latere aanbouw aan zuidzijde.

Bakstenen brugje met betonlatei en –deksteen over de Breemeers-/ Gaverbeek nabij hoeve nummer 57.

• Gemeentearchief Pittem, Bouwaanvragen, 1862-1929.
  • Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem, door D. Seghers, 1761, kaart 20-21.
  • ARICKX V., Geschiedenis van Pittem, Pittem, 1951, p. 96, 144.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 141.