Gavers

Beschrijving

Landelijke bochtige weg die vanaf de Baertstraat in oostelijke richting naar de Schuiferskapellestraat loopt. De naam heeft betrekking op een moerassig, drassig stuk grond. Het toponiem komt voor in meerdere historische namen met betrekking tot bezittingen gelegen langs de straat. Het "Gaverleen", "eenen woonhuuse staende up eenen wal" wordt vermeld in 1523, het "Gaverbusch" en de "Gaverbilk" of "gaverbilck" in de 16de en 17de eeuw. Ten noorden van de straat was in de 18de eeuw (zie landboek Pittem, 1761) nog een bos gelegen dat aan noordzijde tot aan de Baertstraat reikte. In de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt, vermoedelijk foutief "Graevers straet" vermeld, omschreven als "Chemin de la maison de Vanmaele à la ferme Van Walleghem".

Verspreide landelijke bebouwing met woonfunctie. Nummer 16, reeds als kleine hoeve met twee parallelle volumes afgebeeld in het landboek van Pittem van 1761; uitgebreid gebouwenbestand van woonhuis, landgebouw en vijf bijgebouwtjes op het primitief kadasterplan (circa 1830). Via een erfoprit bereikbaar voormalig hoevetje met nieuw woonhuis. Ouder landgebouw onder steil zadeldak bedekt met golfplaten (voormalig strodak), rechte muuropeningen onder betonlatei.

Nummers 7-11, cluster eenlaagswoningen onder zadeldak, voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Nummer 7, woning van drie traveeën in verankerde baksteenbouw. Witgekalkte gevels, aan achterzijde gecementeerd en voorzien van horizontale imitatievoegen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Parallel met de woning ingeplant bakstenen bijgebouwtje onder zadeldak in Vlaamse pannen. Rechte muuropeningen onder houten latei, gecementeerde plint. Nummer 9, woning met vernieuwde straatgevel, bewaard houtwerk, oudere westelijke zijgevel.

Nummer 4, dieper gelegen eind-19de of begin-20ste-eeuws woonhuis, verbouwd tijdens of na het interbellum. Site mogelijk opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, toegankelijk via een erfoprit. Verankerde bakstenen woning van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak. Rechte muuropeningen onder betonlatei. Vernieuwde westelijke gevel. Haaks bijgebouwtje ten oosten. Nummers 1-3, langs een zijweg gelegen eenlaagswoningen (landarbeiderswoningen?) onder pannen zadeldak. Verankerd volume van in totaal negen (voorheen tien) traveeën, met gewijzigde rechthoekige muuropeningen onder betonlatei voorzien van vernieuwd houtwerk. Nummer 1, met incorporatie van aanpalende woonst, witgekalkt boven een gepekte plint. Deur bij nummer 3 onder houten gevelkapel met Mariabeeldje. Enkele voetwegels leiden van de Gavers naar de Schuiferskapellestraat ten zuiden.

• Rijksarchief Brugge, Gemeente Pittem. Oud Archief, nummer 28/6: "Nieuwe ommelooper ende terrier der prochie van Pitthem", door D. Seghers, 1761, kaart 22.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien