Geografisch thema

Gentsemeersweg

ID
16052
URI
https://id.erfgoed.net/themas/16052

Beschrijving

Verbindingsweg tussen de Muizebeekstraat en de Vijfstraat. Recentelijk opnieuw ingevoerde naam, de straatnaam komt nog niet voor in het straatnamenoverzicht met historische verwijzingen, opgesteld door de roede van Tielt in 2005. Het noord-zuid gericht tracé ligt in het verlengde van de Muizebeekstraat en droeg vroeger diezelfde naam (zie Atlas der Buurtwegen, 1846). Thans verandert de naam in Gentsemeersweg ten zuiden van de viaduct die onder de Ringlaan R. De Paepe loopt. Het west-oost georiënteerd straatdeel is een grindweg en stond reeds in de eerste helft van de 19de eeuw bekend als "Gendschemeerschweg", in de Atlas der Buurtwegen (1846) omschreven als "Chemin de la ferme de Joseph Vanhollebeke au chemin de Vive St Eloy".

Straat, deels in losse verharding en hoger oplopend richting spoorweg met weinig bebouwing. Nummer 2, vernieuwde of nieuwgebouwde eenlaagswoning. Brugje over de Zwartegatbeek. Nabij Ringlaan R. De Paepe wordt een waterzuiveringstation opgericht.


Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Ter Gracht

  • Omvat
    Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw

  • Is deel van
    Pittem

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gentsemeersweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/16052 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.