Korte straat die de verbinding vormt tussen de Markt en de Tieltstraat. De straat liep in het verleden verder door (Koolkenstraat) tot aan de Fonteinestraat en stond bekend als "tkerckstraetgin" (1578), "kercwech" (1650), "kerckestraetjen" (1762) en "kerckweghelken" (1662, 1663). In 1812 wordt de Kerkstraat geplaveid. Voor de Tweede Wereldoorlog was de Kerkstraat een smalle gekasseide weg met pittoreske huizenbouw. Het gebouwenbestand werd na oorlogsbombardementen nagenoeg volledig vernieuwd en de straat verbreed.
Woningbouw uit de tweede helft van de 20ste en het begin van de 21ste eeuw. Nummer 1, woning uit de jaren 1940, voormalig "Café Metropole". Rode baksteenbouw onder platte bedaking met rechte muuropeningen. Bewaard houtwerk. Licht verdiepte toegang met getrapte dagkanten en bewaarde deur voorzien van een deurlicht met horizontale roedeverdeling. Nummer 2/ Markt, voormalig café "Burgerwelzijn", met afgeronde hoek, vernieuwd parement, een bepleisterde verdieping onder een houten geprofileerde kroonlijst op klossen.
Nummer 6, voormalig RTT-gebouw, nummer 16, postkantoor, beide uit het derde kwart van de 20ste eeuw.
Bron: DEVOOGHT K. & SANTY P. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Pittem met deelgemeente Egem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL49, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)